pondělí 30. května 2011

kváskový chleba po x-té a zahrádka na konci května

Po několikerém pokusu o ten nejlepší kváskový chleba jsem  se dopracovala k optimálnímu postupu a poměru surovin pro naše potřeby . Kvásek jsem dělala pouze jednou. Od té doby ho skladuji v lednici a zatím se nezkazil.

Takže:
- kvásek z lednice smíchám v DP s vlažnou vodou a žitnou moukou, podle počasí zapnu buď jen míchání (když je teplo) nebo program těsto (když je zima). Někdy je kvašení rychlejší a za dvě hoďky je hotovo, někdy to nechám pracovat přes noc. Zjistila jsem, že délka kvašení nemá na výslednou chuť zásadnější vliv.
- po vykvašení odeberu tak dvě deci do sklenice a schovám  do lednice na příště.
- ke zbytku přidám vodu, mouku - podle chuti (pšeničnou chlebovou, celozrnnou, vločky, ...) sůl a trochu droždí. Pro ty co potřebují podrobnější popis ohledně konzistence a množství, najdou rady tady.
- zamíchám, nechám vykynout a upeču. Hotovo ;)

Čistě kváskový chleba byl sice vláčný a neskutečně dlouho vydržel, ale měl dost výrazně kyselou chuť - s máslem dobrý, ale na sucho nikomu moc nejel. Takže tohle je pro nás kompromis.

Fotit se mi ho nechce, tak pro ty co nepečou, pár aktuálních fotek ze zahrádky ;)











7 komentářů:

  1. Jolano,
    chleba nepeču a tak se kochám fotkami zahrady.
    Mějte se krásně.
    Radka

    OdpovědětVymazat
  2. Joli, krásný kytí a ten modrý orlíček je nádhernýýýýýýýýýýý. Přeji pěkný dny. Danuš

    OdpovědětVymazat
  3. Joli, krásnou zahradu máte, nádherně´Vám to všechno kvete...pěkný den...Radka

    OdpovědětVymazat
  4. Joli, snad tě to neurazí, ale já tyhle trochu džungloidní zahrady strašně moc miluju!!!
    Krása!

    OdpovědětVymazat
  5. Holky díky :)
    Dani, to beru jako pochvalu ;) mělo by to časem zarůst ještě víc, když je tam náhodou mezera, i přesličku tam nechávám ;)

    OdpovědětVymazat