Chystala jsem se na to dlouho (roky).
Nakonec to nebylo nijak zvlášť náročné. Recept na kvásek jsem použila z těchto stránek http://conovehonakopci.cz/?p=105 a to variantu 3.
Na rozdíl od návodu v odkazu jsem poněkud nedodržela množství, takže jsem po třech dnech měla zhruba litr kvásku s vůní něco mezi vínem a vinným octem.
Kvásek třetí den |
Kvásek jsem nalila do pekárny, přilila čtvrt litru vody a přisypávala žitnou mouku do konzistence těsta něco mezi litým koláčem a klasickýma buchtama. I s množstvím na kvásek jsem použila asi 1 kg žitné mouky. Protože jsem čekala, že kynutí bude pomalejší, šla jsem těsto zkontrolovat asi po dvou hodinách a byla ho plná pekárna - tedy asi dvojnásobek.
Po prvním kynutí |
Protože jsem neměla čas, nechala jsem těsto svému osudu a vrátila se k němu asi po pěti hodinách. Velká změna nenastala - takže jsem zamíchala, odebrala půlku na pak, přidala vodu, pšeničnou mouku, sůl - podle pohádky - tedy přiměřeně ;) Tentokrát do konzistence klasické, chlebové, jak jsem zvyklá. A znova kynutí. Asi dvě hodiny, ale stačilo by míň.
Pak jsem vyklopila těsto z pekárny, pěkně ručně prohnětla a ukoulela dva bochníčky. Jeden jsem nechala vykynout v pekárně, jeden ve formě v troubě a upekla. V troubě na 200 stupňu, na kolik peče pekárna netuším. V troubě jsem před koncem pečení kůrku potřela vodou aby se leskla.
Vlevo z trouby vpravo z pekárny |
A ještě z vrchu |
Chuťově se neliší, ten z trouby má klasickou kůrku, z pekárny světlou. Chuť je poněkud kyselejší než jsem u chleba zvyklá - přisuzuji to i zbytečně dlouhému kynutí.
S kváskovým chlebem tedy rozhodně nekončím, budu experimentovat dál.
Housátka |
Trochu nedůvěřivý ochutnavač |
Přežil jsem ;) |
Joli, vypadá moc pěkně. Také mám dlouhý seznam toho, co bych ráda vyzkoušela :-D
OdpovědětVymazatKrásný den
Věrka
tak to je nás víc ;) mám tolik plánů, že mi nebude stačit ani sto let :DDD
OdpovědětVymazat