středa 23. března 2011

troška čarování

Chystala jsem se upéct další kváskový chleba a protože jsem se dočetla, že nejlepší  je péct ho v plodových dnech (tady) , začala jsem hledat a našla tyhle stránky: Lunární kalendář Moc se líbí, tak se s vámi podělím.
Tady dokonce najdete i hodinu, ve které den vstupuje do toho kterého znamení:
Na chleba sice zrovna vhodný den nebyl, přesto jsem ho upekla. Jíst se dá. Příště to zkusím v tom vhodném dni a budu mít srovnání ;)
Ne že bych se lunárním kalendářem řídila nějak striktně, ale pár věcí se mi osvědčilo. Nehty na palci na noze, které mi zarůstaly, stříhám při dorůstajícím měsíci v pátek. Neptejte se mě proč, ale funguje to. A operace - vyzkoušeno na vlastním kotníku - je dobré si plánovat na dobu ubývajícího měsíce. Lépe se hojí rána a jizva je méně znatelná.
A protože jsem se dočetla, že je dnes vhodná doba k setí a sázení, tak jdu udělat to, co už nějaký čas odkládám.
Tak hezký den :)

3 komentáře:

  1. Jolanko, já si myslím a věřím, že měsíc má velikou moc, funguje to ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Analojko prosím Tě, jak děláš kvásek když se netopí? Za kamny mi krásně šel a všechno bylo v pořádku, jenže teď už netopíme a nebo jen chvilku večer když sedíme a nehýbeme se a tak je tu stabilně 16-18 stupňů a to se kvásku moc nelíbí, je děsně pomalý a mám obavu, že ten poslední ani nebyl dost kyselý:-( Máš nějakou radu?
    A ten Měsíc - taky mám kalendář a letos se opravdu snažím dělat podle něj /někdy to překazí počasí:-(/ a jsem zvědavá, jestli bude rozdíl proti jiným rokům......anonka

    OdpovědětVymazat
  3. No, já kvásek vlastně dělala jen jednou (ten třídenní postup http://jentakanaloja.blogspot.com/2011/03/prvni-pokus-o-kvaskovy-chleb.html), pak ho smíchám s žitnou moukou a vodou a v pekárně nechám kynout, až nakyne tak si oddělím do sklenice do ledničky a ke té druhé části přidám pšeničnou,.... a upeču chleba. Pak zas vyndám z ledničky, přidám žitnou a vodu, ..... kyselý je dost.
    Kdyby se mi zkazil, tak nevím, ale na sluníčku, nebo pod peřinou by to snad taky šlo.

    OdpovědětVymazat