pátek 18. března 2011
jogurt, actimel a jiné dobrůtky
Kdysi dávno mamina koupila jogurtovač. Nečekejte žádný složitý přístroj. Je to obyčejný plastový kyblík s polystyrenovou vložkou a litrovým kyblíčkem na vlastní jogurt. Taková matrjoška. K jogurtovači byl teploměr a dva pytlíčky s jogurtovou kulturou.
Časem se mi teploměr rozbil a víčko od vnitřního kyblíku patrně skončilo v separovaném odpadu. Litrová velikost se začala jevit jako nedostatečná, zvlášť pokud se dělalo jogurtové mléko.
Takže hurá do IKEA ;) Zakoupila jsem dvě litrové a jednu dvoulitrovou sklenici s víčkem, polystyrénovou izolaci nahradila poctivou peřinou a teploměr vlastním prstem.
Pro ty co chtějí vyzkoušet přidám roky vyzkoušený a maximálně zjednodušený postup.
Mléko (používám trvanlivé) ohřeju na cca 42 stupňů - na prstě je to příjemně teplé, ale ještě nepálí.
Když chci jogurt, přidám cca 4-5 lžic sušeného mléka.
Mléko naliju do sklenic, přidám po dvou lžicích bílého přírodního živého jogurtu (mám osvědčenou Activii, nebo Holandii), nebo lahvičku actimelu, zamíchám, zavřu a strčím na cca 12 hodin pod peřinu, eventuelně na teplý radiátor.
Po 12-ti hodinách je hotovo.
A proč v dnešní době dělat jogurt? Když nepočítám, že vyjde levněji, vím, že je zaručeně živý a pak těch kelímků, co jsme dřív vyhazovali ... ;)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Nice making your own yoghurt.
OdpovědětVymazatHave a nice weekend.
Susanne
Jolanko, máte hezký blog, budu se ráda vracet.
OdpovědětVymazatA vyzkouším ten jogurt, bylo by to super, dělat si ho doma.
Hezkou neděli, zdravím Helena
Taky se teď po letech vracím k domácí výrobě jogurtů! Budu muset vyzkoušet podpeřinkovou metodu. Klasický jogurtovač od Ety má malou kapacitu!
OdpovědětVymazatJe tu mile, určitě se znovu vrátím!
Děkuju za návštěvu i milé komentáře :)
OdpovědětVymazatNice weekend you too
Joli, super, taky ho tak dělávám a potom jsem našla ještě jeden recept- ten se dělalal v pekárně na chleba- taky dobrý! Tak krásný den!! Radka
OdpovědětVymazat