úterý 2. listopadu 2010

nejrychlejší buchta s variantami

Když dozrajou jablíčka a rodinku honí mlsná peču tuhle rychlou jednoduchou nezkazitelnou buchtu na plech.


1 hrnek cukru
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
1 hrnek mléka
2 vejce
4 velká nahrubo nastrouhaná jablka
1 prdopeč
2 lžíce kakaa

Vše jen zamícháme, na pořadí nesejde a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.

V případě, že se zadaří a nějaká MYŠ nenakrojí buchtu ještě teplou, nebo potřebuju něco slavnostnějšího dělám i polevu:

cca 1/2 másla, cukr a kakao přiměřeně a nakonec do rozmíchané hmoty přidám 4 lžíce horké silné kávy.
Natřu navrch a vidličkou udělám mřížku nebo vlnky a nechám vychladit.

A varianty? Místo jablek už jsem použila cuketu i hrušky, když mám, přidám nasekané ořechy a rozinky. Může se vynechat kakao a přidat skořicový cukr. Višně v rumu měly taky úspěch.

A když je ozve nečekaná návštěva aspoň půlhodiny předem, naliju těsto do formiček na mufinky a upečeno je ještě rychleji ;) Dobrou chuť

Jo a znáte tu fintu jak neloupat jablka? Jablíčka překrojím napůl, vykrojím jadřinec a řeznou plochou přiložím ke struhadlu. Některá slupka zůstane v ruce celá, některá se trochu potrhá, ale odpad je minimální.

A závěrem ;) -  protože jsem nenašla ilustrační fotku a potřebovala jsem se ujistit, že jsem v receptu na nic nezapomněla, odskočila jsem si od noťásku do kuchyně. Vznikla další verze - polovinu mouky jsem nahradila jemně mletou celozrnnou a v druhé půlce je půlka hrubé, protože polohrubá došla. Připadám si jako Babica, kterého zrovna nemusím :D

3 komentáře:

  1. Jolanko - díky za receptík, bude uchován v pc s recepty, vypadá mňamozně a určo taky je a na mufinky se bude hodit........a běžně nahrazuju část mouky nějakou celozrnnou, přijde mi vše pak chutnější....těším se na další příspěvky na blogísek...měj se , pherenis

    OdpovědětVymazat
  2. To je jedna z buchet, které dělám velice často, neboť mně nebaví se patlat s těstem (jen vyjímečně !!). dělám variace s různými semínky a moukami a moje mladá mi sekne poklonu, že je to buď zbytečně zdravý nebo dřevěný ( tvrdý) a hospodář utrousí:cos pekla- pertinax ?
    Měj se krásně
    Jaromila

    OdpovědětVymazat
  3. no, u nás je radost, že je vůbec do čeho kousnout ;) ten "podfuk" s celozrnnou moukou nikdo neodhalil :)

    OdpovědětVymazat