pátek 25. května 2012

neflákám se ;)

Péče o dva prcky mně sice docela zaměstnává, ale sem tam vytáhnu háček, nebo jehlice a nějakou maličkost vytvořím. Pro prďolky to rychle přibývá a pár oček se dá udělat mezi kojením a hraním.

Vlňáčky pro Aničku jsou funkční kousek, který po lanolínové lázni funguje jako svrchní nepromokavá vrstva na látkové plenky, takže při oblékání si ušetřím jednu vrstvu ;)

První jsou velice jednoduché. Pleteno z vrchu na 5-ti jehlicích. Začala jsem na 92 oček, upletení lemu rozpletla každé čtvrté oko na dvě, to aby lem více pružil. Pak hladce kolem dokola, mezi nožkama uzavřeno a sháčkováno po sedmi okách z každé strany a pak každá nohavice zase dokola. Pleteno ze 100 %-ní vlny Ruby z Vlnapu. Velikost + - na tříměsíční prďolku s tím,že nohavice jsou delší, aby dýl vydržely. Kaťátka se dají nosit i s jednorázovou plenkou, pak jsou přes zadeček volnější, ale lem v pase je pěkně udrží na místě.


Druhý kousek mi dal už trošku víc zabrat. Chtěla jsem nějaké, které udrží staré dobré čtvercové plínky na rovno. takže jsem vyšla z tvaru kalhotkové plenky kterou Anička právě nosí.
Háčkované jsou od zadního lemu. Zadní lem jsem začala na cca 80 řetízkových ok. Vlna je tahle. Lem jsou krátké sloupky od prostředka dokola, aby to dělalo to zakulacení, pak jsou vějířky – 5 dl. sl. do jednoho očka, dvě oka vynechat, krátký sl., pak zas dvě oka vynechat, … a to už tam a zpátky. Nejdřív jsem trošku ubírala, pak už je to rovně, boční obloučky jsou doháčkované z boku po dvou řadách. Jedna kr. sloupky a druhá kr. sloupek, řetízkové oko a kr. sloupek – to abych měla dírečky na provlíkání  gumky – je jen provlečená a zauzlovaná Přední lem jsou taky kr. sl. jen háčkované po řadách tam a zpět, a kolem nožiček jsou průhledné gumičky – koupeny v galanterce. Zatím jsou jen na jednu patentku, kterou budu podle potřeby přešívat.
A první postěhy z testování - výšku sedu upravuju povytažením předního lemu - pro lezoucí, či chodící dítko by bylo potřeba přidat patentky , které sepnou přední část zadního lemu s předním, nebo vlňáčky jistit bodyčkem. Jinak drží pěkně a plínka se ani nehne ;-)

Na modelce a majitelce




9 komentářů:

  1. Nádherné kousky, jsi moc šikovná.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, plenka je moc krásná, chtěla bych "spáchat" něco podobného, ale nějak jsem se zamotala v návodu. Nemáte prosím obrázkový návod? Plést neumím, ale háčkování docela zvládám, jen nejsem schopná háčkovat od oka.
    Hezký den Lada

    OdpovědětVymazat
  3. Obrázkový návod nemám, je to orginál první pokus, háčkovaný na míru. Ale chystám se na druhé, tak bych možná mohla návod spáchat - ale u mně je to otázka pár týdnů - s dvěma malýma prckama za zadkem ;) Takže pokud to nespěchá ...

    Ale mám někde obrázkový návod na ten vějířkový vzorek, tak pokud by to pomohlo, můžu poslat mejlem.

    OdpovědětVymazat
  4. Jé, tak to byste byla moc hodná, nemám doma ještě ani toho prcka (až v září), takže využívám volna, abych vše připravila. Mohla byste je prosím i cca změřit? Abych udělala nějakou použitelnou velikost. Moc Vám děkuju a kdybyste si našla chvilku času, můj mail je: lada.fialova@centrum.cz
    Krásné léto Lada

    OdpovědětVymazat
  5. Nádhera, chtěla bych to zkusit, jen to pletení, rozumím akorát tak tomu - hladce - obratce :-)))

    OdpovědětVymazat
  6. Miminko nádherné a ty fešácký kaťata. Jedna báseň...

    OdpovědětVymazat