úterý 27. září 2011

plánování pokračuje

Seznam "Co všechno potřebujeme na zahrádku" se plní a taky neplánovaně doplňuje náhodnými nákupy. Sláva výprodejům ;)

V IKEA jsem ulovila za polovic moskytiéru. Na venkovní spaní a lenošení doplní nafukovačku, kterou jsme léta používali jako rezervu pro hosty.

foto IKEA


V Hornbachu do sbírky přibyly tyhle závěsné svíčky. Váhala jsem mezi bezbarvou, žlutou, zelenou a růžovou. Nakonec jsem usoudila, že barvy můžu dodat vždycky a zůstala neutrální.



A rostlinný přírustek - úžasná plnokvětá hortenzie


Jinak pokračujeme se sklizní jablek. Zkoumáme, které stromy necháme a vypadá to, že jsme objevili "poklad" - KOPŘIVNICKÝ KUŽELEK 


Sušíme, zavařujeme, pečeme, naši kuchyň si oblíbily octomilky ;) A protože se snažíme chovat k přírodě šetrně, tak veškeré zbytky vracíme zpátky na zahrádku.

A zítra na sváteční den je naplánováno první grilování. Vypadá to na hezký den, tak si ho taky užijte.

pondělí 19. září 2011

nová zahrádka - pokračujeme

Tak smlouva podepsaná, klíčky od chatky máme, teď už jen odnést na katastr a zaplatit.
A jedeme dál ...
Chatku jsme prohlídli, zkontrolovali střechu - a bohužel se potvrdilo, že je třeba ji celou vyměnit. Doufám, že výměna prohnilých stropních desek pomůže k odstranění zatuchliny, jinak jsem si do seznamu "Co je třeba" připsala aroma lampičku ;)
Do střechy příteli mluvit nebudu, na vnitřní výmalbě bílou jsme se shodli, ovšem při plánování osvětlení každý hledáme něco jiného.
Já inklinuju k něčemu takovému:

foto IKEA

přítel je spíš na praktickou stránku ;)

lampa na propan-butan - foto net

Možná nakonec zůstaneme u původního retro lustříku na baterky - jen kdyby neměl ťuklé stínítko.


úterý 13. září 2011

nový začátek

Neříkej hop, ... Neposlechnu ;)
Budeme mít novou zahrádku. Až se podepíše smlouva, zaplatí, přepíše na katastru, ...
Já plánuju už teď.

Možná taky plánujete a nevíte kde začít. Máte málo prostředků, zkušeností, obojího, .... Třeba se vám moje úvahy budou hodit. A já budu ráda za vaše postřehy, připomínky, dotazy, ...

Jak to tam vypadá teď:


Spousta ovocných stromů a stínu ač se jedná o jižní svah - pro někoho komplikace, pro mně skvělý základ. Nechápu ty, co vykácí na pozemku úplně všecko, aby si mohli udělat zahradu. Jsem ráda za stín, který budu mít bez dlouhého čekání, za ovoce, za repelentní účinky ořešáku, za větve na pověšení houpačky, ...
Aby nedošlo k mýlce, kácet budeme - stromy jsou tak hustě, že jeden brání druhému v růstu, některé už jsou na hranici životnosti, některé neplodí. Ale jen to, co bude nezbytné.

Plot - je jen z jedné strany - od sousedů, takže je potřeba vyřešit ochranu proti srnkám, eventuelně jiným nenechavcům.
Ve hře jsou zatím tyhle varianty:
stříhaný živý plot z habru, nebo ptačího zobu
volně rostoucí ŽP z různých keřů, aby kvetl po větší část roku
klasické pletivo - doplněné popínavkami
dřevěný plot typu ohrada pro ovce,
no do jara mně třeba napadne ještě něco jiného ;)

Trávník - teda spíš podrostový porost - vzhledem ke stínu značně prořídlý, ale najdou se tam takové poklady, jako lesní jahody, kapradiny, ocůny, a zahlídla jsem i petrklíč a překvapivě teď na sklonku léta kvetoucí sasanku a fialky.
Vzhledem k tomu, že bych radši,kdyby měl prcek kolena zelená od trávy než mokrá od bahna, je v plánu ještě teď na podzim kousek pozemku trošku srovnat a oset travní směsí. To aby už příští rok byl trávníček lákající k posezení, válení sudů, ....

... a víc zas příště

pondělí 5. září 2011

další hvězdník

Tak nevím,jestli mi nějaký hvězdník pokvete na vánoce, když se rozkvetly teď, no uvidím ;) hnojím je o 106,  tak snad ...

´Double Roma´

pátek 2. září 2011

záhon v truhlíku

Letos jsem truhlíky pojala trošku netradičně, takže se v průběhu sezóny několikrát samy proměnily. Momentálně  hrají hlavní roli astry. Vzhledem k tomu, že jsem sázela pidi sazeničky vypěstované ze směsi barev, je docela zázrak, že se barvičky pravidelně střídají.