pondělí 24. ledna 2011

třepací dort s bonusem


Jednoho dne dorazil mejlík s touhle inspirací:

"Bleskový třepací dort

3 smetany ke šlehání (2 +1)
2 konzervy mandarinkového kompotu (ty menší)
2 pudinky Dr. Oetker bez vaření Créme Olé

1 hotový dortový korpus z piškotového těsta (můžete si ho i upéct, ale nečekejte ode mě recept)

Do většího hrnce s poklicí, která dobře těsní, nalijeme dvě smetany na šlehání, dva mandarínkové kompoty i se šťávou a nasypeme dva pudingy. Základem úspěchu je ten velmi konkrétní puding Créme Olé. Spořivé členky starobince vyzkoušely samozřejmě i jiné, lacinější pudingy, ale ty nefungují a neudělají z ingrediencí takovou pěknou hustou a hladkou hmotu. V obchodech koupíte puding vanilkový i čokoládový. Použít se dají oba, estetičtěji to vypadá s vanilkovým. Nic nemícháme, jen hrnec zakryjeme pokličkou a několikrát zatřeseme. Jak dlouho je třeba třást, pocítíme velmi rychle, protože tekutý obsah se změní na krémový a s tím se třese hůř. Takto připravenou dortovou náplň natřeme na korpus.
Ozdobíme šlehačkou, vyrobenou klasickou metodou z třetí smetany. Lenivé hospodyňky mohou použít šlehačku ve spreji, ale když už fakt musíte, alespoň zkontrolujte na obalu, jestli sprej obsahuje alespoň trochu smetany, nebo je to čistá umělá hmota, pardon, ztužený tuk.
Místo dortového korpusu se dají použít i obyčejné piškoty nebo keksy. Pokud však chcete konzumovat dezert okamžitě, piškoty nebudou mít čas nasát vlhko z náplně, proto je dobré namočit je do vychlazené kávy, případně kompotové šťávy.
A pokud si myslíte, že vám stačí poloviční dávka, tak já vám to neberu, náplň uděláte i z jedné smetany, jednoho kompotu a jednoho pudingu. Nebude vám to stačit, ale to vám patří, já jsem vás varovala."


jenže já si musím všechno upravit podle svého, takže:

říkám si - proč třepat hrncem, když mám elektrický šlehač, žejó ;)
takže šlehačky a štávu z kompotu s pudingy našlehám a pak vmíchám mandarinky

a korpus teda peču, neb hotový korpus nebo piškoty nám ve špajzu nevydržej - holt MYŠI ;)

zde osvědčený jednoduchý recept - jak jinak než po babičce

3 vejce bez skořápek zvážím
přidám stejné množství cukru krupice a našlehám do pěny
nakonec přidám stejné množství polohrubé mouky


formu buď vymažu a vysypu, nebo použiju sprej na pečení a nevysypávám
peču cca na 180 stupňů
prdopeč přidávám, jen pokud piškot peču ve vyšší vrstvě - pro sichr
piškot se dá udělat i s hladkou nebo hrubou moukou - ovlivníme tím strukturu těsta - z hladké je jemnější a kompaktnější, z hrubé nadýchanější.

No a protože nám krém moc chutná - je příjemně lehounce nakyslý, takže se zdá být skoro dietní, naplnila jsem s ním košíčky z lineckého a pracnového těsta, které si vždy peču s cukrovím "na pak" .

6 komentářů:

  1. Jolanko, vypadá to náramně, a věřím, že to je mňamka, tak při příhodné příležitosti vyzkouším. A při čtení jsem se nasmála, takže škudlit na pudinku nebudu a budu dodržovat předepsané množství...:-D Hezký den. Petra

    OdpovědětVymazat
  2. abych se nechlubila cizím peřím, ten vtipný text (psaný kurzívou a v uvozovkách) je přesně zkopčený z mejlu, který mi přišel, bohužel autora neznám, ale tímto mu děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jolanko, také už jsem vyzkoušela, je to rychlé jako blesk a jak je vidět fantazii se meze nekladou - košíčky jsou bezva nápad. Zdravím Marcela

    OdpovědětVymazat
  4. Lidi vy jste vynalézaví a jelikož jsem mlsná, tak při první příležitosti vyzkouším !!
    Jaromila

    OdpovědětVymazat
  5. Joli, znám ten recept už delší dobu a s úspěchem používám náplň na kupované vafle, na to šlehajdu ve spreji a posypu grankem. Rychlovka, když nás honí mlsná nebo přijde nečekaná návštěva.
    Může se to podávat ihned, bez rozležení.

    OdpovědětVymazat
  6. No, kdybych měla doma zásobu vaflí, tak mně bude mlsná honit do tý doby, než je sním :))) a nebo jiná MYŠ. U nás zásoby vydržej, jen když na ně zapomeneme ;) a to je málokdy.

    OdpovědětVymazat